3 Ιουν 2012

Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου

Τον Παντελή Σταματελόπουλο και τη Μαρία Ηλιοπούλου τους γνώρισα πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν επισκέφτηκαν τον Αστακό για να παρουσιάσουν το βιβλίο τους "Ο κλέφτης του θησαυρού του Αλή-Πασά". Πίστευα πάντοτε ότι ένα βιβλίο γίνεται ελκυστικότερο στον αναγνώστη όταν ο τελευταίος αποκομίζει  ευχάριστα συναισθήματα από τη γνωριμία του με το συγγραφέα: σε αυτό το πεδίο ο Παντελής και η Μαρία παίρνουν σίγουρα άριστα. Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι το ίδιο το βιβλίο.
Η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου "Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου" έρχεται να μας θυμίσει την επιτυχία της πρώτης έκδοσης το 2002, όταν έλαβε το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. 
Ο βασικός ήρωας είναι ο Φιλόλαος από τη Θήβα, ένα νέο παιδί που ψάχνει να εκδικηθεί τον Αλέξανδρο για την καταστροφή της πόλης του, της Θήβας, και για το θάνατο των γονιών του. Περνώντας πολλές περιπέτειες και λαχταρώντας να μάθει -μάταια- το χαρμόσυνο νέο της ήττας των Μακεδόνων στην Περσία, θα βρεθεί στο πεδίο των μαχών και θα γνωρίσει τον Αλέξανδρο. Η γνωριμία αυτή θα τον βάλει σε νέες περιπέτειες που ξεκινούν από την Περσία και φτάνουν πίσω στη Θήβα.
Στο προσκήνιο της μεγάλης εκστρατείας του Αλεξάνδρου, η φυσιογνωμία του Μακεδόνα βασιλιά μπαίνει στο στόχαστρο και δημιουργεί ερωτηματικά. Ο Φιλόλαος είναι ο ίδιος ο αναγνώστης, μέσα από τα μάτια του οποίου η Ιστορία ξαναστήνεται και τα πιόνια κινούνται ξανά. Τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης, της ελπίδας και της απογοήτευσης, της προσμονής και της ματαίωσης επανέρχονται διαρκώς με φόντο τις συνήθειες και την καθημερινότητα της ύστερης κλασικής αρχαιότητας αλλά και την κοσμογονική σύρραξη των δύο βασιλείων. 
Ευχαριστώ πολύ τον Παντελή και τη Μαρία που μου έστειλαν το βιβλίο τους και εύχομαι -με κάθε ειλικρίνεια και ελπίδα-  το νέο τους πόνημα να μπει σε κάθε σπίτι και να διαβαστεί από κάθε παιδί και μεγάλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου