15 Ιουν 2011

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον Αστακό: τι θα μείνει άραγε;


Το ελληνικό αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με θέμα τους Special Olympics Athens 2011
Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων υποδεχόμαστε την Ολυμπιακή Φλόγα αυτή την Πέμπτη στον Αστακό. Ο θεσμός των Special Olympics αξίζει ολόψυχα τη στήριξη από όλους μας, μιας και αποτελεί έξοχο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ένα άτομο με αναπηρία εάν διαθέτει θέληση και εάν φυσικά λάβει από το περιβάλλον του την ανάλογη υποστήριξη.

Ο Αστακός θα τιμήσει την άφιξη της Φλόγας με τις προσήκουσες εκδηλώσεις, ωστόσο όταν τα φώτα σβήσουν, οι παρέες διαλυθούν και οι αβρότητες πάψουν, αυτό που θα μείνει στον τόπο από τα δρώμενα αυτά θα είναι μηδέν. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμες από τα ΑμεΑ, όπως φυσικά και τα σχολεία. Οι αυθαιρεσίες ορισμένων καταστηματαρχών να τοποθετούν την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια, θα συνεχίσουν να καθιστούν τα τελευταία απρόσιτα, όχι μόνο σε ΑμεΑ, αλλά και σε κυρίες με καροτσάκια μωρού ή σε υπέργηρους ανθρώπους. Τα πεζοδρόμια βεβαίως καλύπτονται –ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες- και από τους Ινδιάνους (ντόπιους και επισκέπτες) που αποφασίζουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στο πεζοδρόμιο απροκάλυπτα, χωρίς καμία αίσθηση ντροπής, χωρίς καμία έννοια τους πεζούς. Είναι οι ίδιοι που πίνουν τον καφέ τους στην παραλία και παρκάρουν μπροστά στα καφέ και, φυσικά, είναι οι ίδιοι που μεθαύριο θα χειροκροτούν την Ολυμπιακή Φλόγα ως σπουδαίο γεγονός για τον τόπο μας.

Δε γνωρίζω από ποια διαδρομή θα μας έλθει η –καλοδεχούμενη κατά τα άλλα Φλόγα- αλλά απ’ όπου κι αν έρθει… κλάψτε τα! Είτε μέσω Μύτικα, είτε μέσω Φυτειών, είτε μέσω Μεσολογγίου, θα γίνει μάρτυρας αδιάψευστος του χειρότερου οδικού δικτύου πανελληνίως: ειδικά το κομμάτι Μπαμπίνη-Φυτείες είναι ότι πρέπει για μοτοκρός. Θέλω να ξέρω απλά: είναι τόσο δύσκολο να βουλώσουμε μερικές τρύπες και να μαζέψουμε τους γιδοβοσκούς που έχουν παρατημένα τα ζώα τους; Ή μήπως είναι κοστοβόρα διαδικασία να τοποθετήσουμε μερικές πινακίδες σήμανσης;

Η κριτική και η γκρίνια εκ του καφενέ και του καναπέ είναι πάντα εύκολες. Γι’ αυτό προτείνω: Ο μεν Δήμος να βελτιώσει το οδικό δίκτυο και να φροντίσει να δημιουργήσει ράμπες στα πεζοδρόμια, στις υπηρεσίες και στα σχολεία. Να τοποθετήσει ακόμη μπάλες ή χοντρά κολονάκια ώστε να μην μπορεί κανείς να ανεβεί στο πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητό του. Από την άλλη, κάθε πολίτης να φροντίζει τον χώρο μπροστά στο σπίτι του και το μαγαζί του, ενώ η αστυνομία και το λιμενικό να κόψει το βήχα σε όσους παραβαίνουν το νόμο. Αν θέλουμε κάτι να μείνει στον τόπο μας από τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας των Special Olympics, αυτό θα πρέπει να είναι μια οργανωμένη επέμβαση προκειμένου να γίνει ο τόπος μας προσβάσιμος σε όλους. Διαφορετικά, η όλη υπόθεση απλά καταντά μια φτηνή παράτα με παχιά λόγια.

1 σχόλιο:

  1. Στο άρθρο αυτό τα παρουσιάζονται τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων που τα έχουν συνηθίσει, δυστυχώς, όλα αυτά τους φαίνονται φυσιολογικά.
    Μήπως και οι αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να γίνει ο Αστακός μια νοικοκυρεμένη ανθρώπινη κωμόπολη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή