18 Μαρ 2011

Μετεκπαίδευση

Η κατάντια στην οποία έχει περιέλθει το Κράτος (!)  μας (!) είναι γνωστή. Όπως είναι γνωστό ότι για να εξοικονομήσει χρήματα, αντί να βάλει χέρι στους Φακελάκηδες, κλείνει σχολεία σε πόλεις και χωριά. Όλο αυτό βεβαίως βαφτίζεται "συμμάζεμα στην εκπαίδευση" και όλα έγιναν για "παιδαγωγικούς λόγους". 
(Σύντομη παύση να γελάσουμε και να ξεσκάσουμε λίγο...)
Απορία μικρού τριανταπεντάχρονου αγοριού: Δηλαδή η πολιτική ηγεσία ακούει κι εμάς τους εκπαιδευτικούς για να αλλάξει πράγματα στην Εκπαίδευση; Α; Γιατί εγώ νόμιζα ότι αυτό το κάνουν: 
1. Τα κόμματα 2. Η Εκκλησία 3. Ο νομάρχης της καρδιάς μας 4. Οι σύλλογοι απανταχού (συμπληρώστε και κερδίστε πλούσια δώρα) 5. Οι ιδεολογικές ομάδες υπέρ-αντί-κατά-πάνω-κάτω-πλαγίως του Έθνους και 6. Όλοι οι λοιποί εμπλεκόμενοι πλην εκπαιδευτικών.
Το ότι τον Ιούνη του 2012 θα κλείσω την πόρτα της Μετεκπαίδευσης δεν το είχα φανταστεί. Ούτε βέβαια και τη Μετεκπαίδευση την είχα φανταστεί έτσι, η οποία για να φτάσει σε αυτό το χάλι βάλαμε το χεράκι μας εμείς και τη χερούκλα τους Αυτοί. Φανταζόμουν μια μετεκπαίδευση σε επίπεδο μεταπτυχιακού (με ξένη γλώσσα ως προϋπόθεση εισαγωγής, με αντικείμενα που να προσφέρουν εξειδίκευση σε κλάδους της Παιδαγωγικής και λοιπά συζήτησιμα) και αντί γι΄αυτό βρέθηκα μπροστά σε μια ειλημμένη απόφαση που σε λίγα χρόνια θα με καταστήσει μουσειακό είδος: "Μετεκπαιδευθείς Δάσκαλος - μην αγγίζετε". Έγραψα παραπάνω "φανταζόμουν" ενώ ίσως θα έπρεπε να γράψω "φαντασιωνόμουν". Και τούτο επειδή όλοι γνωρίζαμε την οικτρή πραγματικότητα. Απο εκεί που προσπαθούσαμε να πετύχουμε μια κάποια αναβάθμιση των Διδασκαλείων, τρέχουμε τώρα να προλάβουμε έναν πόλεμο ανακοινώσεων.
Κάποιοι όμως -και αυτό το βλέπω καθημερινά στο Διδασκαλείο των Ιωαννίνων- έχουν αποφασίσει να κερδίσουν κάτι από τη Μετεκπαίδευση και αυτούς δεν πρόκειται κανείς να τους σταματήσει. Με τον χαμηλότερο μισθό εκπαιδευτικού στην Ευρώπη και την κοινωνική αποδοχή να μειώνεται διαρκώς, ο Έλληνας μετεκπαιδευόμενος δάσκαλος-νηπιαγωγός βιώνει πλέον αυτό που έζησαν οι Γιαπωνέζοι στρατιώτες του Ειρηνικού μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: ο πόλεμος τελείωσε και κάποιοι τους ξέχασαν δεκαετίες ολόκληρες στα νησάκια.
Αυτοί στους οποίους θα πρέπει να μπει ένα χαλινάρι (να! με το συμπάθειο)  είναι οι τουρίστες. Εδώ ακριβώς η πρόκληση είναι μεγάλη: ο τουρισμός σήμερα κυβερνά τη χώρα.
Παρακάτω παραθέτω ένα ψήφισμα των τελευταίων των Μοϊκανών, μιας φυλής που δημιούργησε πολιτισμό για ενενήντα χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση και τώρα έχει παρακμάσει τόσο, που όταν ξέθαψε το τσεκούρι του πολέμου, οι απέναντι τη σημάδευαν ήδη.

 
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Διδασκαλείου Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


H αυλαία έπεσε
           Μετά από μήνες σιωπής και μετά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του, να ανακοινώσει πως για φέτος δε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία ανακοινώνοντας ουσιαστικά τη διακοπή της διετούς μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η δίχρονη μετεκπαίδευση των δασκάλων και νηπιαγωγών είναι ένας θεσμός με μακρά ιστορία ενενήντα χρόνων λειτουργίας.
Eίναι τραγικό που ο μοναδικός θεσμός της μετεκπαίδευσης οδηγήθηκε σε αναστολή. Eίναι οξύμωρο από τη μια η Υπουργός να λέει ότι η παιδεία είναι σε προτεραιότητα και από την άλλη η πράξη να δείχνει άλλα.
Γιατί καταργήθηκε η μετεκπαίδευση; Όχι γιατί το επίπεδο δεν είναι υψηλό. Καταργήθηκε για καθαρά οικονομικούς λόγους. Για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών. Όπως εξοικονόμηση έγινε και με το κόψιμο των εκπαιδευτικών αδειών, των μετατάξεων και των εξετάσεων για το εξωτερικό. Όλα αυτά οδηγούν στον περιορισμό της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα προβλήματα λειτουργίας δεν αποτελούν άλλοθι για τέτοιες αποφάσεις.
Φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί της μετά τρόικας και Δ.Ν.Τ. εποχής δε χρειάζονται μετεκπαίδευση και επιμόρφωση, ιδιαίτερα όταν απομακρύνονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα και δημιουργούν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό για δύο χρόνια στα σχολεία, τα οποία πρέπει να καλυφθούν από το ΥΠΔΒΜΘ. Η επιστημονική και παιδαγωγική αναβάθμιση των γνώσεων των εκπαιδευτικών που τόσα χρόνια εξασφαλιζόταν με τη φοίτηση τους στη διετή μετεκπαίδευση των διδασκαλείων, όχι μόνο δεν αφορά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ αλλά αποτελεί ίσως μια ξεπερασμένη και ανώφελη διαδικασία, η οποία δε συμβάλλει στην απόκτηση αναλώσιμων γνώσεων και δεξιοτήτων για τους εκπαιδευτικούς
Εμείς ως Σύλλογος Μετεκπαιδευομένων Διδασκαλείου Ιωαννίνων είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργησης του θεσμού της μετεκπαίδευσης, ενός θεσμού που ξεπήδησε από τα σπλάχνα της εκπαιδευτικής κοινότητας και επιμόρφωσε γενιές Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική αγωγή.
Σε μια περίοδο που απουσιάζει οποιαδήποτε μορφή επιμόρφωσης, απαιτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας των διδασκαλείων, την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών τους και τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης για όλες τις ειδικότητες των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Είναι σπουδαία η σημασία της επιμόρφωσης και της μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Είναι επιτακτική η ανάγκη της λειτουργίας των Διδασκαλείων ιδιαίτερα στις μέρες μας που βομβαρδιζόμαστε με νέες γνώσεις και προβάλλουν νέες μέθοδοι διδασκαλίας λόγω των νέων εξελίξεων της παιδαγωγικής επιστήμης, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.
Πρέπει να αναβαθμιστεί και ο θεσμός και ο ρόλος των Διδασκαλείων με επέκταση στις ειδικότητες διατηρώντας όμως τον χαρακτήρας τους, δηλαδή τη διετή μετεκπαίδευση και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους εκπαιδευτικούς.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. να επανεξετάσει την απόφασή της, αφού λάβει σοβαρά υπόψη της, τόσο τις θέσεις του κλάδου για τα διδασκαλεία και την επιμόρφωση, όσο και τις προτάσεις της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και των Προέδρων των Διδασκαλείων που συνήλθε στη Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2011.
Ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας της διετούς μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της Π. Ε. με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα (όπως μέχρι τώρα ισχύει) και την εξασφάλιση των πόρων για τη λειτουργία αυτή από τον κρατικό προϋπολογισμό (χωρίς την εμπλοκή προγραμμάτων της Ε.Ε.)

Η μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών της Π. Ε. πρέπει να συνεχίσει, να είναι ενταγμένη στα Π.Τ.Δ.Ε. των πανεπιστημίων και να αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. (δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες) με αναβαθμισμένο περιεχόμενο και αυτοτέλεια των τμημάτων που παρέχουν τη μετεκπαίδευση (μέσα στα Π.Τ.Δ.Ε.), με στόχο την ουσιαστική και πραγματική επιμόρφωση όλων των υπηρετούντων εκπαιδευτικών της Π. Ε. Μαζί με όλους τους συναδέλφους , θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη διατήρηση του θεσμού, ενάντια σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να σχεδιάζουν εκπαιδευτική πολιτική με περικοπές, συγχωνεύσεις με οικονομικά κριτήρια και επιφανειακές προσεγγίσεις που δεν ακουμπάνε την καρδιά της εκπαίδευσης.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως τέτοιες πολιτικές επιλογές θα συναντήσουν την καθολική αντίδραση του κλάδου. Η κατάργηση των Διδασκαλείων ισοδυναμεί με εχθρική ενέργεια απέναντι στον κλάδο. Το ΥΠΔΒΜΘ πρέπει να επενδύει στην εκπαίδευση και όχι να την αποδυναμώνει.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μετεκπαιδευόμενων Δασκάλων και Νηπιαγωγών στο Διδασκαλείο Ιωαννίνων

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σου Βασίλη .Όσο για τους τουρίστες δυστυχώς κάποιοι είναι μόνο λόγια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή