13 Φεβ 2011

Υπό το Ρόδο των Τυδώρ

Τα απογεύματα του μεσαιωνικού λονδρέζικου χειμώνα είχαν πάντα μια ιδιότυπη μελαγχολία. Καθώς η φύση παρουσιαζόταν γυμνή και η πέτρα κυριαρχούσε στο τοπίο, ένας περίπατος στους λασπωμένους δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας μπορούσε να εγκυμονεί εκπλήξεις: τυχερός ήταν όποιος απλά επέστρεφε σπίτι του βρεγμένος και λασπωμένος, ειδάλλως η ατυχία του τού επεφύλασσε να είναι μάρτυρας περιστατικών αστυνομικής φύσεως, αν όχι να είναι μπλεγμένος ο ίδιος σε κάτι. Οι Λονδρέζοι ωστόσο σπάνια έχαναν την ευκαιρία του περιπάτου. Το απογευματινό ζεστό τσάι αποτελούσε πραγματικό βάλσαμο για το χειμωνιάτικο κρύο και την υγρασία, ωστόσο για την εποχή αυτή ήταν ακόμη μια μακρινή μελλοντική συνήθεια που θα εξαπλωθεί πολύ αργότερα μαζί με τη βρετανική αποικιοκρατία. Και στη δική μας ιστορία, το τσάι και η συμπάθεια δεν έχουν καμία απολύτως θέση. Ειδικά η συμπάθεια.
Η Αγγλία του 1542 έριχνε το βλέμμα της σε μια Ευρώπη που μαστιζόταν από τον θρησκοληπτικό σκοταδισμό του Μεσαίωνα. Η ελέω Θεού εξουσία του πάπα από το κρατίδιο της κεντρικής Ιταλίας έχτιζε και γκρέμιζε θρόνους εν ριπή οφθαλμού. Η ισπανική Ιερά Εξέταση ήδη μετρούσε 80 χρόνια ζωής  ενώ η  γεννήτωρ χώρα, η Ισπανία, αναδεικνυόταν σταδιακά σε θεματοφύλακα της καθολικής πίστης. Γαλλία και Κάτω Χώρες προσπαθούσαν να βρουν τη θέση τους στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη και στις εξερευνήσεις. Οι Τούρκοι εξαπλώνονταν στην Ευρώπη σαν μυρμήγκια και οι οδοί προς την Ανατολή περνούσαν πλέον όλες υπό τον έλεγχό τους. Η Αγγλία έπρεπε  να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις, καθώς η φιλοδοξία της ήταν να διαδραματίσει εξέχοντα και ηγεμονικό ρόλο στα της Ευρώπης. Στην παρούσα φάση όμως είχε άλλα προβλήματα.
Ο πάπας εδώ δεν είχε πλέον καμία εξουσία. Κεφαλή της εκκλησίας ήταν ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ Τυδώρ, ένας τρομερός μονάρχης που δεν δίσταζε να παρακάμψει κανέναν ηθικό φραγμό προκειμένου να φτάσει στο στόχο του. Ο γάμος του με την ισπανίδα Αικατερίνη της Αραγωνίας του είχε αποφέρει τη διπλή στήριξη του Ισπανού ηγεμόνα και της καθολικής εκκλησίας, καθώς και μια κόρη, τη Μαρία Τυδώρ ή όπως θα έμενε στην ιστορία, την Αιματοβαμμένη Μαρία (Bloody Mary). Αρσενικός απόγονος δεν υπήρχε και έτσι ο γάμος έπρεπε να ακυρωθεί, ωστόσο υπήρχε ένα μοναδικό αλλά και φαινομενικά ανυπέρβλητο εμπόδιο: η πεισματική άρνηση του πάπα να ακυρώσει το γάμο. Κάπως έτσι, για ένα ερωτικό καπρίτσιο δηλαδή, ο Ερρίκος Τυδώρ αποφάσισε να γίνει και θρησκευτικός ηγέτης, μια εξουσία που μέχρι σήμερα κατέχουν όλοι οι βασιλείς της Αγγλίας. Η Αικατερίνη αμέσως παραγκωνίστηκε και τη θέση της έλαβε η εκρηκτική καλλονή Άνν Μπολέιν που έκανε θραύση στην αριστοκρατία της εποχής. Αν και ο βασιλιάς έδειχνε να περνά νέες ημέρες ανθόσπαρτου βίου, ο αρσενικός διάδοχος αργούσε πεισματικά να έρθει στον κόσμο. Αντιθέτως, η νέα άφιξη ήταν και πάλι θηλυκού γένους και έλαβε το όνομα Ελίζαμπεθ. Αργότερα κυβέρνησε κι αυτή το βασίλειο και έμεινε στην ιστορία ως η "Παρθένα Βασίλισσα". Η μητέρα της είχε στο μεταξύ οδηγηθεί στον Πύργο του Λονδίνου και αποκεφαλιστεί με συνοπτικές διαδικασίες.
Στην εποχή μας, ένας άντρας-σελέμπριτυ με δύο διαζύγια στην πλάτη αποτελεί πάντα αντικείμενο κουτσομπολιού. Στην αγγλική αυλή του τότε, τα κουτσομπολιά όχι απλά έδιναν κι έπαιρναν, αλλά τα στοιχήματα για το επόμενο θύμα πήγαιναν βροχή. Παρόλες τις προβλέψεις για περίοδο βασιλικής ερωτικής στασιμότητας, όλοι τελικά βγήκαν χαμένοι: ο βασιλιάς ανακοίνωσε γρήγορα τους γάμους του με την ευγενή Τζέιν Σέιμουρ, ο διάδοχος ήρθε γρήγορα-γρήγορα και ονομάστηκε Εδουάρδος, ωστόσο ο οίκος των Τυδώρ δεν μπόρεσε να βρει ακόμη γαλήνη. Οι επιπλοκές της γέννας ήταν δυσβάσταχτες για τη βασίλισσα, που άφησε έναν περίλυπο Ερρίκο να θρηνεί στο νεκροκρέβατό της για μέρες και νύχτες.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για ηγεμόνες, η θλίψη ξεπερνιέται με εργασιομανία. Ο Ερρίκος λοιπόν αφιερώθηκε στις κρατικές υποθέσεις χωρίς να λησμονεί τις θρησκευτικές, μιας και ήταν και θρησκευτικός αρχηγός. Η ανόρθωση του κράτους τον απασχολούσε τόσο, που αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί για πολιτικούς λόγους. Η νέα σύζυγος, η Άννα του Κλεβ, Φλαμανδή-Ολλανδή-Κατοχωρίτσσα, δεν φαίνεται να τον ενέπνευσε ιδιαίτερα. Το διαζύγιο ήρθε πολύ γρήγορα και -παραδόξως- πολύ ομαλά, μιας και η Άννα το γλύτωσε το κεφαλάκι της. Το τελευταίο το οφείλει στο ότι ο Ερρίκος είχε ήδη ξεμυαλιστεί με τη 16χρονη Κάθριν Χάουαρντ, την οποία παντρεύτηκε τρεις εβδομάδες μετά.
Αυτός ο τελευταίος γάμος είχε τα πάντα. Συχνά ερωτικά καβγαδάκια, πολλά δώρα, φορέματα-μπιζού-αρώματα, αιφνίδιες εκδρομές στην εξοχή, άφθονα ερωτικά κουτσομπολιά, χορούς, γλέντια και πανηγύρια. Πενηντάρης και φουλ-ερωτευμένος, ο Ερρίκος τα παρέβλεπε όλα: τα σχόλια για τη συμπεριφορά της νέας βασίλισσας, τα εκκεντρικά της γούστα, ακόμη και τις φήμες για τη σχέση της με γνωστό πρόσωπο της Αυλής. Διάδοχος ωστόσο δεν ερχόταν ακόμη και η μικροκαμωμένη Κάθριν ολοένα έχανε πόντους στη βασιλική εκτίμηση. Και όσο έχανε πόντους, τόσο περισσότερο βυθιζόταν στις παράνομες σαρκικές απολαύσεις. Οι φήμες έφτασαν να είναι πια σχεδόν αυταπόδεικτες: η βασίλισσα ήταν μοιχαλίδα και έπρεπε να τιμωρηθεί.
Πολύ καιρό μετά την Άννα Μπολέιν, ο Πύργος του Λονδίνου φιλοξένησε άλλη μια εκλεκτή καλεσμένη: την Κάθριν Χάουαρντ. Και μια ωραία μελαγχολικά πρωία της 13ης Φλεβάρη, σαν και σήμερα δηλαδή, η 17χρονη Κάθριν Χάουαρντ αποκεφαλίστηκε επί ποινή εσχάτης προδοσίας. Ήταν η 6η γυναίκα του τρομερού Ερρίκου του Η΄, ο οποίος θα πεθάνει 5 χρόνια αργότερα, παντρεμένος με μια ακόμη (την τρίτη στη σειρά) Κάθριν: την Κάθριν Πάρ.
Ο Εδουάρδος, μοναδικός γιος από έξι γάμους, θα βασιλέψει ελάχιστα και θα πεθάνει νεαρός. Η σπανιόλα Αικατερίνη της Αραγωνίας (πρώτη σύζυγος) θα πάρει την εκδίκησή της: η κόρη της, η Αιματοβαμμένη Μαρία θα ανεβεί στο θρόνο και  θα επαναφέρει τον καθολικισμό, αφαιρώντας χιλιάδες ζωές. Η Αγγλία θα βρει ηρεμία μόνο με την άνοδο της Ελίζαμπεθ Α΄. Εκεί όμως θα τελειώσει και η δυναστεία των Τυδώρ που τόσο πολύ ήθελε να συνεχίσει ο τρομερός Ερρίκος. Όλα εκείνα τα θλιβερά γεγονότα του Φλεβάρη, όταν η χαριτωμένη και μικροκακωμένη Κάθριν Χάουαρντ προσευχόταν για τελευταία φορά υπό το βλέμμα του δήμιου, τα διαβάζουμε πλέον στα βιβλία ιστορίας ή στις εγκυκλοπαίδειες. Τελευταίως και στα ιστολόγια, πίνοντας λίγο ζεστό τσάι και νιώθωντας -ομολογουμένως- αρκετή συμπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου