15 Νοε 2010

Οκτώ μύθοι και μια αλήθεια για την Κίνηση Πολιτών

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πέρασαν πλέον στην ιστορία και ο νεοσύστατος καλλικρατικός δήμος Ξηρομέρου έχει τον πρώτο του δήμαρχο: Ο Πυθαγόρας Σαμαράς, ο πρώτος καποδιστριακός δήμαρχος, θα είναι και ο πρώτος καλλικρατικός από την 1η Ιανουαρίου και για τα επόμενα 3 χρόνια. Δε θα σχολιάσω ούτε την εκλογή Σαμαρά, ούτε τον προεκλογικό αγώνα του συνδυασμού του ή των άλλων συνδυασμών. Αυτά έχουν λίγο πολύ ειπωθεί ή γραφτεί ενώ τα ανείπωτα και ανομολόγητα ας μείνουν εν κρυπτώ μέχρι νεωτέρας. Αυτό που πραγματικά θεωρώ σημαντικό είναι να καταθέσω τη δική μου αυτοκριτική ως μέλος της Κίνησης Πολιτών, η οποία ομολογουμένως δεν πήγε καλά στις εκλογές. Καιρός λοιπόν να προβούμε σε διαπιστώσεις και να καταρρίψουμε μύθους:

Μύθος Νο1. Η Κίνηση Πολιτών κατέβηκε στις εκλογές "για την τιμή των όπλων": Όταν οι άλλοι υποψήφιοι κατάρτιζαν ψηφοδέλτιο εν μέσω καλοκαιριού, η Κίνηση αναλωνόταν σε ατέρμονες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της και τις προϋποθέσεις καθόδου της. Μοιραία έχασε έδαφος το οποίο ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Είναι όμως αυτή ακριβώς η κινηματική φύση και όχι ο προσωποπαγής χαρακτήρας του συνδυασμού που τον καθιστά δυσκίνητο. Αφ' ης στιγμής όμως αποφασίστηκε η κάθοδος τέθηκε και ο στόχος. Να εκλέξουμε δημοτικό σύμβουλο και να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν το πετύχαμε και πρέπει στο μέλλον να δουλέψουμε περισσότερο την παρέμβασή μας. Δεν παρουσιαστήκαμε στις εκλογές για να βγάλουμε λεφτά ή για να κερδίσουμε θέσεις, αλλά για να δείξουμε με τον τρόπο μας ότι οι πολίτες δεν είναι εγκλωβισμένοι και ότι έχουν διέξοδο. Και αυτό το τελευταίο τους το προσφέραμε μέσα από έναν απόλυτα πολιτισμένο αγώνα.

Μύθος Νο2. Πίσω από την Κίνηση Πολιτών κρύβονται ο Συ.Ριζ.Α. και ο Συνασπισμός: Άντε να αποδείξεις τώρα ότι δεν είσαι ελέφαντας! Με Στρατούλη στο ψηφοδέλτιο και τιμητικές υποψηφιότητες συνδικαλιστών δεν είναι δα και δύσκολο να βαφτείς ροζ στους τηλεοπτικούς δέκτες. Την ίδια ώρα ο εκλεκτός της ΝΔ εμφανιζόταν ανεξάρτητος (!) και ο Συνασπισμός, στα πλαίσια της πολιτικής του να στηρίζει ανεξάρτητες κινήσεις, έδινε την υποστήριξή του σε μας. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η Κίνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως για να απεμπλακεί από αυτό το ροζ, τη στιγμή που σκληρά κομματικές εντολοδεκτικές υποψηφιότητες την κατηγορούσαν για "μεταμφίεση". Η Κίνηση Πολιτών διακήρυξε την ανεξαρτησία της από ιδρύσεως αλλά ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κάλεσε σε συστράτευση τους πάντες αλλά όλοι είχαν τα δικά τους σχέδια: Άλλοι φάνηκαν για πολλοστή φορά δέσμιοι της κομματικής πειθαρχίας και άλλοι υποτάχθηκαν στην ανθρώπινη πλεονεξία. Όσα έγραψα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη δήθεν εμπλοκή του Συ.Ριζ.Α. και πώς αυτή τεχνηέντως προωθείται από καλά δασκαλεμένους κομματοπατέρες. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι κάθε μέλος της Κίνησης Πολιτών έχει το δικό του πολιτικό πιστεύω το οποίο βεβαίως δεν τον αφήνει ανεπηρέαστο στην κριτική περί των τοπικών. Ο τόπος όμως είναι πάνω απ'  όλα και οι δημοτικές εκλογές έχουν να κάνουν με αυτόν. Κάθε πρόταση και κάθε παρέμβαση έχει ως γνώμονα το συμφέρον του τόπου και μόνο αυτό. Και το συμφέρον αυτό το ξέρουμε καλύτερα από την Κουμουνδούρου, την Ιπποκράτους, τον Περισσό και τη Ρηγίλλης.

Μύθος Νο3. Η Κίνηση Πολιτών δεν έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο: Επαγγελματίες πολιτικοί και κρατικοδίαιτοι πολυθεσίτες δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ. Κεφάλαια και σκοτεινές δυνάμεις δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να προσελκύσουμε ποτέ. Κάναμε αγώνα όταν και όσο μπορούσαμε. Είπαμε, είμαστε επαγγελματίες, αγρότες και μισθωτοί. Και δεν πήραμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΔΕΙΑ από τη δουλειά μας για τις εκλογές. Η εύκολη λύση θα ήταν να καταφύγουμε σε κάποια κομματική αγκαλιά και να λύσουμε τα οικονομικά του αγώνα αλλά και το θέμα της κατάρτισης ψηφοδελτίου. Αντίθετα, "ξηλωθήκαμε" κανονικά και με προσωπικές επαφές κατορθώσαμε φτιάξουμε ψηφοδέλτιο και να θέσουμε την υποψηφιότητά μας στην κρίση των πολιτών. Άλλωστε πού ήταν όλοι οι άλλοι όταν καταθέταμε ολοκληρωμένη πρόταση για το Μαραθιά, τη στιγμή που οι προσπάθειες πώλησης ή αξιοποίησής του έβαιναν προς τέλμα; Πού ήταν όλοι όταν προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε για το συγκεντρωτισμό του Καλλικράτη και να ανοίξουμε την συζήτηση για τις εναλλακτικές καλλιέργειες; Πού ήταν στην απάτη που συνετελέσθη με το Κατάρ και τη δήθεν επένδυση; Πού βρίσκονταν όταν ξεφορτώνονταν όπλα στο λιμάνι μας με προορισμό τη γενοκτονία στη Γάζα; Τέλος, σε ποιο καφενείο αγόρευαν υπέρ του λιθάνθρακα, τη στιγμή που 11χρονα παιδιά εξηγούσαν στη μαθητική τους εφημερίδα τη βλαβερότητά του; (Τουλάχιστον αυτά την είχαν αντιληφθεί.) Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα παραμύθια. 'Ολα αυτά τα χρόνια ΜΟΝΟ η Κίνηση Πολιτών έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο.

Μύθος Νο4. Η Κίνηση Πολιτών δεν έχει άποψη και είναι προσωποπαγής: Η παραπάνω πρόταση ανήκει μάλλον στο περί γέλωτος βασίλειον. Η Κίνηση Πολιτών βγήκε στις εκλογές με όπλο τις απόψεις της, όπως αυτές εκφράστηκαν στο Πρόγραμμα που κυκλοφόρησε και στις δύο εκδόσεις της εφημερίδας "Εν Κινήσει". Δεν μπήκε πίσω από την προσωπικότητα του αρχηγού της, μολονότι αν οι εκλογές κρίνονταν στα τετ-α-τετ, τότε θα μιλούσαμε για συνδυασμό νίκης. Αλήθεια, ξέρει κανείς να μου πει τα ονόματα των δύο μεγάλων συνδυασμών; Μήπως κάποια προγραμματική θέση;

Μύθος Νο5. Η Κίνηση Πολιτών αποτελείται από "κουλτουριάρηδες" και "βολεμένους": Αν οι πενιές των μπουζουκλερί και ο χορός της σεληνιασμένης αρκούδας πάνω στο τραπέζι είναι το φυσιολογικό, τότε ναι, είμαστε "κουλτουριάρηδες". Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν εμφανίσαμε στην κεντρική ομιλία μας αγροτικά με φάρους, ντουντούκες και όλο το κιτς της eightίλας. Τελεία και παύλα. Δεύτερον, από πότε είναι βολεμένος κάποιος που δουλεύει σαν σκυλί στο χωράφι του ή στο μαγαζί του; Κάποιος που υπερίσχυσε σε κρατικό διαγωνισμό και διορίστηκε; Εγώ για "βολεμένους" ξέρω αυτούς που με δηλωμένα ψευδή στοιχεία εισπράττουν επιδόματα κι επιδοτήσεις. Τα σπασμένα των οποίων ακόμη πληρώνουμε όλοι.

Μύθος Νο6. Η Κίνηση Πολιτών έβαλε κόρες, θείες και λοιπούς συγγενείς στο ψηφοδέλτιο για να "συμπληρώσει": Οι δικές μας οι γυναίκες έχουν γνώμη και δεν είναι πρόβατα. Να κοιτάτε τις δικές σας. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Μύθος Νο7. Η Κίνηση Πολιτών κινήθηκε "ελιτίστικα" και χωρίς προσωπικές επιθέσεις: Αυτά τα είπαμε. Όπλο μας είναι οι θέσεις μας και με αυτές πάμε μπροστά. Τα λουλουδάτα μπαλκόνια, τα χαρτάκια, οι ψευτοχειραψίες και οι γιγαντοαφίσες έχουν περάσει πια. Η κοινή λογική επιτάσσει ντιμπέιτ, στο οποίο ανταποκρίθηκε μόνο ο κ.Λύτρας και το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας έλλειψης χρόνου. Επιβάλλει επίσης τη δημοσίευση προγραμματικών θέσεων. Κάτι άκουσα για δημοτική αστυνομία: περιμένω να δω Ξηρομερίτη ένστολο να γράφει το αγροτικό του "ψηφοφόρου"που πάρκαρε πάνω στο πεζοδρόμιο και τον τελευταίο να επικαλείται θεούς και δαίμονες. Μαγικές στιγμές θα ζήσουμε πάλι...

Μύθος Νο8. Η Κίνηση Πολιτών θα διαλυθεί μετά τις εκλογές: Τώρα που ξεκινούν οι αλληλοσπαραγμοί για τις θέσεις και το μενού, οι συνδυασμοί θα διαλυθούν και όψιμοι απολογητές συνυπεύθυνοι της κατάντιας θα ξεσπαθώσουν. Εμείς συνεχίζουμε ακόμη πιο έντονα την παρέμβασή μας χωρίς κανείς να μετακινείται προς τα εδώ ή προς τα εκεί. Η εφημερίδα μας θα συνεχίσει να υπάρχει και θα κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες ενώ η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι διαρκής και αιχμηρή. Χρήσιμα συμπεράσματα θα βγάλει κανείς όταν εξετάσει παλιά ψηφοδέλτια δημοτικών συνδυασμών: θα βρει πολλούς μεταπηδήσαντες -τι να λέμε τώρα;- "βατράχους"! Ελπίζω κάποτε να "βολευτούν" κι αυτοί, τόσο πολύ που το ψάχνουν.

Αλήθεια. Τελικά τι έφταιξε; Πρώτον, έπιασαν τόπο τα κομματικά ψευτοδιλήμματα. Δεύτερον, η ίδια η Κίνηση έκανε πολλά και δεν έκανε περισσότερα. Τι δεν έκανε; Δεν έταξε διορισμούς, δεν τσέπωνε με το παραμικρό αιτήσεις, δεν υποσχέθηκε να κάνει το Ξηρόμερο Παρίσι, δεν πρόβαλε τον αρχηγό της ως Μεσσία, δεν μπερδεύτηκε σε ίντριγκες, δεν προσέλκυσε στους κόλπους της καιροσκόπους, δεν ισχυρίστηκε ότι θα παρακάμψει ή ότι θα καταργήσει το Α.Σ.Ε.Π. 
Δε φτάνουν;
Εν κατακλείδι, τα εκλογικά αποτέλεσματα στο σύνολο της χώρας ευνόησαν τις Κινήσεις Πολιτών, οι οποίες αύξησαν τα ποσοστά τους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους στα αστικά κέντρα. Στο αγροτοκτηνοτροφικό Ξηρόμερο, η νέα δημοτική αρχή καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό του συγκεντρωτισμού του Καλλικράτη και της μηδαμινής σχεδόν κρατικής χρηματοδότησης. Καλλικράτης και Μνημόνιο είναι οι Συμπληγάδες Πέτρες και αμφιβάλλω αν ο κ.Σαμαράς θα αποδειχθεί Ιάσονας. Τα ψευτοδιλήμματα για την υπερψήφιση ή την καταψήφιση του μνημονίου είναι άλλωστε η μισή εικόνα των εκλογών. Η άλλη μισή είναι η πρόταση, το πρόγραμμα, το όραμα, τα οποία πρακτικά κανείς, πλην της Κίνησης Πολιτών, δεν διέθεταν.
Τέλος, ας μη βρίσκουμε δικαιολογίες για την αποχή. Όποιος δεν ψηφίζει δεν δικαιούται κριτικής. Τα δημοτικά τέλη και οι έκτακτες εισφορές βρίσκονται προ των πυλών και όταν είχαμε την ευκαιρία να τα αποτρέψουμε, εμείς πίναμε αμέριμνοι καφέ. Η αποχή είναι δικαιολογία για την τεμπελιά μας. Όσο γι' αυτούς που λοιδωρούν την "ψήφο κατά βούληση" στην οποία κάλεσε τους πολίτες για τον β΄ γύρο η Κίνηση Πολιτών, ας κουράσουν για λίγα δευτερόλεπτα το μυαλό τους: τι ακριβώς τους ενοχλεί; Η ψήφος ή η βούληση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου