13 Ιουν 2010

Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου στον Αστακό

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Στην παιδική εργασία αναφέρεται και το τελευταίο βραβευμένο βιβλίο της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου "Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών". Η ιστορία έχει να κάνει με το δουλεμπόριο παιδικής εργασίας, τη διακίνηση φθηνών εργατικών χεριών και την εθελοτυφλία των κυβερνώντων σε αρκετά μέρη του κόσμου μπροστά στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Τα παιδιά κατασκευάζουν παιχνίδια Χριστουγέννων σε μια κρυφή τοποθεσία και το καθένα από αυτά έχει τη δική του δραματική ιστορία. Κάποιο έχει πωληθεί από τους γονείς του, άλλο είναι πολεμικός αιχμάλωτος, άλλο φυγάς από σκληροτερο περιβάλλον, κλπ. Παράλληλα, σε μια άλλη περιοχή της Κίνας ένας δάσκαλος προσπαθεί να αποτρέψει τη μαθητική διαρροή από το σχολείο του. Τα παιδιά δουλεύουν σε χωράφια, ορυχεία, εργοστάσια, βιοτεχνίες και βρίσκονται οπουδήποτε αλλού εκτός από το σχολείο. Οι δύο ιστορίες θα συνδεθούν, αλλά αυτό θα το ανακαλύψειόποιος διαβάσει το βιβλίο!
Εξαιρετικά μηνύματα από μια συγγραφέα που έχει αποδείξει ότι με τη θεματολογία της δεν επιθυμεί να προσφέρει μόνο ένα λογοτεχνικό έργο ή άλλο ένα βιβλίο για παιδιά, αλλά προσπαθεί να αφυπνίσει το δημόσιο αίσθημα πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Το "Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών" είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα λίγα βιβλία που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιβλιοταξινόμησης : είναι για παιδιά και για μεγάλους ταυτόχρονα.
Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου βρίσκεται πάντα κοντά στον Αστακό, στο σχολείο μας και στα παιδιά. Αποδεικνύει συνεχώς ότι μας αγαπάει και πιστεύει στην ποιότητα της νεολαίας και των εκπαιδευτικών. Αρκετός κόσμος μαζεύτηκε στο βιβλιοπωλείο 'Βιβλιοδρόμιο" για να τη δει και να την ακούσει, τηρουμένων βεβαίως των συνθηκών (καιρικών και... ποδοσφαιρικών!). Ήταν άλλο ένα σαββατιάτικο απόγευμα παρέα με μια συγγραφέα και αναμένουμε και αυτό της Κυριακής με το εκπληκτικό "Όνειρο του Σκιάχτρου"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου