19 Μαΐ 2010

Σαν σήμερα η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό του Πόντου

Η αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μάη 1919 ήταν η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Το πρωτοπαλίκαρό του, ο Τοπάλ Οσμάν, ένας ληστής που σήμερα έχει ολόκληρο... μνημείο στην Τουρκία δήλωνε ότι θα πνίξει τους Έλληνες σαν τις σφήκες στις σπηλιές, όπως ακριβώς έγινε με τους Αρμενίους 4 χρόνια πριν. Η ιστορική αυτή στιγμή, σαν σήμερα, έδωσε το έναυσμα για τα... ηρωικά κατορθώματα του μπαμπα-Κεμάλ, τα οποία τον καθιέρωσαν στην τουρκική συνείδηση σαν Πατερούλη (!), δηλαδή Ατά-Τουρκ. Κάπως έτσι οι Πόντιοι έφτασαν από την Καρά Ντενίζ (Μαύρη Θάλασσα) στην Ακ Ντενίζ (Άσπρη Θάλασσα, δηλαδή Αιγαίο) και ο ελληνισμός που για αιώνες ζούσε και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου βρέθηκε ξαφνικά μόνο από τη μια. Αναλογίζομαι απλά τη συγκυρία της γενιάς μου...
Η Τουρκία απλά δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Όχι τουλάχιστον μέχρι να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των προσφύγων που κοιμήθηκαν νοικοκύρηδες και ξύπνησαν ζητιάνοι, που ήταν "παλιοέλληνες" στην Τουρκία και "παλιότουρκοι" στην Ελλάδα. Όχι τουλάχιστον μέχρι να επιτρέψει ανεμπόδιστα την επίσκεψη των Ελλήνων στη Σουμελά. Όχι μέχρι να αποζημιώσει τις οικογένειες των Ελλήνων που κατεσφάγησαν το '55. Όχι μέχρι να παραδεχτεί τη σφαγή των Κυπρίων αγνοούμενων. Όχι μέχρι να σταματήσει τους λεονταρισμούς στο Αιγαίο και στα νησιά.
Η σύγχρονη "ισχυρή" Ελλάδα του ΔΝΤ και της Siemens δεν έχει κερδίσει ούτε μια διπλωματική μάχη. Έχασε επί της ουσίας με τα Σκόπια, εξαντλώντας όλα τα διπλωματικά της ατού. Έχασε στην Κύπρο όπου οι Τούρκοι διατηρούν de facto το βόρειο μέρος του νησιού.

Υ.Γ.: Ένα αρτηριοσκληρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα με υπαλληλάκους της κακιάς ώρας. Αυτή είναι η ελληνική Παιδεία σήμερα. Το δικό μου σχολείο πάντως θα μιλήσει στα παιδιά για την Ποντιακή Γενοκτονία σε μια μικρή εκδήλωση μνήμης την Παρασκευή. Το χρωστάμε αυτό στους αθώους. Μερικοί πάλι, στην οικογένειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου