6 Φεβ 2010

Ο Γιάννης Καλπούζος στον Αστακό

Το "Ιμαρέτ" του Γιάννη Καλπούζου είναι ένα μυθιστόρημα που ολοένα και περισσότερο ανεβαίνει στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ενδεχομένως ο συγγραφέας να είναι περισσότερο γνωστός ως ποιητής και στιχουργός με πολλές επιτυχίες, η προσπάθεια του όμως αυτή εκτίναξε τη φήμη του στα ύψη.
Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στην Άρτα των ετών 1854-1882. Η πόλη βρίσκεται ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό και οι διαβουλεύσεις για επικείμενη προσάρτηση στην Ελλάδα (μαζί με τη Θεσσαλία) δημιουργούν αναβρασμό και (κάποιες φορές) οξύνουν τις καταστάσεις ανάμεσα στα μέλη των τριών κοινοτήτων της πόλης: των Ελλήνων, των Οθωμανών και των Εβραίων. Άνθρωποι που έμαθαν για αιώνες να ζουν μαζί, να παραμερίζουν τα πάθη και τα στερεότυπα, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ήρωες του μυθιστορήματος, ο Λιόντος και ο Νετζήπ, φίλοι αδελφικοί και ομογάλακτοι, θα ζήσουν τις περιπέτειές τους. Θα μεγαλώσουν, θα μορφωθούν, θα ερωτευτούν, θα πονέσουν, θα κλάψουν, θα ανδρωθούν. Ολόγυρά τους, ένα περιβάλλον που αντικατοπτρίζει την εποχή. Οι μετριοπαθείς και ρεαλιστές γονείς. Τα αδέρφια του Νετζίπ: ο φανατισμένος και σκληροπυρηνικός Ντογάν, ο καλλιτέχνης Μπεχζάτ, οι πανέμορφες Σιρίν και Νιλγκιούν και ο θυμόσοφος παππούς Ισμαήλ. Από την άλλη, η Αναστασία και ο Δαμιανός Μέγης, οι νονοί του Λιόντου, χαρακτηριστικό δείγμα της αστικής τάξης της εποχής. Ο Φάσγανος, κακεντρεχής και φανατισμένος γείτονας, το "αντίπαλον δέος" του Ντογάν. Η Καλίλα, εξωτική Αιγύπτια χορεύτρια και μεγάλος έρωτας του Νετζήπ. Και αρκετοί άλλοι ήρωες που ξεδιπλώνουν μπροστά μας μια εποχή της ιστορίας που έχει μελετηθεί πολύ λίγο από τους επιστήμονες.
Η πλοκή εκτυλίσσεται γρήγορα και τα συναισθήματα αλλάζουν διαρκώς. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και με εναλλασσόμενη αφήγηση του Λιόντου και του Νετζήπ, το "Ιμαρέτ" προσφέρεται για πολυεπίπεδη ανάγνωση: ως προς την πλοκή, ως προς τη χρήση των λεκτικών σχημάτων, ως προς την ιστορική και τη λαογραφική μελέτη, ως προς τα συναισθήματα που προκαλεί. Έτσι, το Βραβείο Αναγνωστών του Ε.Κε.Β.Ι. για το 2009 προβάλλει ως φυσικό επακόλουθο για τον Γιάννη Καλπούζο.
Ο συγγραφέας επισκέφτηκε στον Αστακό και παρουσίασε στο βιβλίο του στο κοινό την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και η εκδήλωση ήταν αντάξια αντιστοίχων στις μεγάλες πόλεις. Τέλος, θεωρώ μεγάλη τιμή για μένα το ότι παρουσίασα το συγγραφέα και το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου